Se pieni sipulierityisjuttu

Lauantailounaalle oli odotettavissa syömämiehiä. Sipulikeittoa oli tehnyt mieli jo jonkin aikaa ja nyt tuli hyvä syy ryhtyä itkettävään askareeseen.

Sipulin käsittelyyn liittyy pieni temppu, joka toisinaan mainitaan sipuliruokien ohjeissa. Sipulin kuullottaminen aloitetaan kuivalla pannulla, ilman rasvaa. Paahdetaan sopivalla tulella, ei liian kovalla, mutta kuumalla. Kun sipulikuutiot ovat saaneet hieman väriä, pannuun lisätään vähäinen määrä öljyä.

Kuutioin vajaan kilon luomusipuleita. Paahdoin niitä kuivalla pannulla, kahdessa erässä. Käytin kumpaankin erään ruokalusikallisen oliiviöljyä. Toisen erän kanssa paahdoin vajaa 100 grammaan kuutioitua palvikinkkua. Paahdoin sipuleita kullankelaisiksi. Paahdetut sipulit ja kinkun siirsin lihaliemeen (noin 1,5 litraa vettä, 1 lihaliemikuutio) ja annoin muhia hiljaa.

Maustoin liemen huhmaressa jahamallani mausteseoksella. Seoksen sain ystävältäni Italian tuliaisina. Mausteseoksen tuoksuhurmasta vastasivat: rosmariini, oregano, salvia, basilika, valkosipuli, timjami, laakerinlehti, persilja, kataja ja fenkoli. Suolaa ei tässä reseptissä erikseen tarvita, sitä on palvikinkussa ja lihaliemessä. Keiton pinnalle Parmesania tai mustaa Emmentalia raasteena.

Lauantain eineellä muisteltiin sipulikeittoohjeita. Miten eräissäkin ohjeissa sipulia käristetään reippaassa voissa. Sillä keinoin tulee kuuma ja tuhti keitto, mutta tämä kevyt versio on yhtälailla lämmittävä jajokin taika tuossa kuivassa pannussa on. Sipulista tulee makeaa ja helposti sulavaa.

Kommentit

  1. Tulipa vesi kielelle, täytyypä tuota sipulikeittoa itsekin tehdä - se yleensä kuuluu syksyn resepteihin, nyt olen sen kokonaan unohtanut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys