Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Olen ehdottomasti Jamie Oliver -fani. Hänen keittiösäätönsä ovat melkein ainoita ruokaohjelmia, joita jaksan katsoa. Samat riimit toistuvat: Absolutely gorgeous! Hänen jutuissaan on monta asiaa kohdallaan: maku, selkeät ruuat, helpot ja silti hurjan hyvät reseptit, muuntelu ja pieni leikkimielisyys, vähän sellainen jammailun maku.

Viime vuonna Suomessa julkaistusta Kätevä kokki Jamie löytyy paljon huokeita ruokia ja vinkkejä, kuinka tähteitä käytetään ja vältetään. Kasvisruokaosasto on saanut suuren lohkareen kirjasta. Sieltä poimin päivän herkun, kasviskorman. Pientä muuntelua omien ruokavarojen mukaan.

Tärkeä ruoka-aine puuttui: kormatahna. En ole tutustunut enkä tiedä, mistä sitä saa. Googlaamalla löysin vinkin, jonka mukaan tein itse: oliiviöljyä kattilan pohjalle, 1 tl kurkumaa, 1 tl paprikajauhetta (laitoin myös vähän savupaprikaa), 1 tl jauhettua mustapippuria, 0,5 tl keltaista currya, 0,5 tl juustokuminaa ja 2 teelusikallista garam masalaa (intialainen mauste, sitä sattui olemaan, mutta luin nettivinkistä, että sen voi korvata 1 tl juustokuminaa, 0,5 tl kaardemummaa, vähän piparkakkumaustetta ja 0,5 tl mustapippuria). Sekoitetaan ja kuumennetaan, ei kiehuteta. Vaikka tuntuu tuliselta, tuo määrä maustetta ei tässä ruuassa lyönyt liekkejä. Ruuassa  ei ole lainkaan suolaa! Se on mainio puoli mausteissa.

Paahdetaan pari tuokalusikallista mantelilastuja valmiin ruuan koristamista varten.

Iso bataatti sentin siivuiksi ja siivut isohkoiksi paloiksi. Paahdetaan vähässä öljyssä. Samalla silputaan sekaan heitettäväksi:
3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
palanen inkivääriä (puolen peukalon kokoinen)
punasipulia (1 iso tai 2 pientä)
korianterin varsia

Kun bataatit ovat saaneet vähän väriä, vihannekset joukkoon ja paahdetaan vielä hetki. Sitten purkillinen kikherneitä liemineen (tai 2 dl itsekeitettyjä) joukkoon, pari teelusikallista currytahnaa (varsinaisessa ohjeessa oli tuoreita currylehtiä, joitten saatavuus on ylen heikko, en ole koskaan moisia nähnyt). Lisäsin vielä vähän korianteirtahnaa, kun korianteisia oli vähänlaisesti. Siinä on mauste, jonka makuun hurahtaa tai sitten ei. Se ei kuitenkaan mitenkään tunge esiin tässä ruuassa.

Kuumaa vettä vielä niin, että bataatit lähes peittyvät. Kansi päälle ja hautumaan pienelle tulelle puoleksi tunniksi.

Alkuperäisessä ohjeessa valmistettiin riisiä korvaamaan kukkakaalipilahvi. Minulla oli kaapissa parsakaalia ja lehtikaalia. Leikkasin ne pieniksi, laitoin mikroastiaan, vettä loraus pohjalle ja höyrytin kuumaksi niin, että oli yhtä aikaa korman kanssa valmista. Kaalin päälle reilu puristus sitruunaa ja limettiä.

Kaali lautasen pohjalle, päälle kormamuhennosta, pinnalle mantelilastuja, korianterisilppua ja maustamatonta jugurttia. Ei liian tulista, sopivasti lämmittävää, täydellinen makuyhdistelmä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kotikaljan ylistys