Pientä suolaista

Heinähellettä pitää. Oikein olan takaa. Ylikypsymäisillään tomaatteja. Jääkaapissa juustonjämiä, oliiveja, muutama anjoviksen kuve. Ikääntyviä munia. Pakastimessa viimeiset mustikat tuntuvat nekin jo vuoden vanhoilta. Leivonnaisiin, ennen kuin menevät ihan piloille. Kuumalla leipominen ei sen kummemmin keittiötä paahda, kun on jo valmiiksi vari.

Focacciaa en ollut ennen tehnyt. Tuli mieleen, kun jääkaapista löytyi tyttären jäljiltä öljyfetapakkaus, josta oli juustot noukittu ja jätetty valkosipulinkynnet ja oliivit. Muuntelin netistä löytynyttä ohjetta himppusen.

3,5 dl kuumaa vettä (42°)
pussi kuivahiivaa (pussin sanotaan vastaavan 30 g tuorehiivaa)
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
jahoja (1 dl soijajauhoja + n. 3 dl vj) > hyvin löysää taikinaa

Kuivahiivan käynnistykseen pitää olla kädenlämpöä kuumempi vesi. Vesi, hiiva, sokeri ja ripaus jauhoja sekoitetaan ja annetaan seisoa tovi. Suola joukkoon, alustus jauhoilla (kunnon vaivaaminen), öljyllä löysä taikina öljytyn leivinpaperin päälle littanaksi levyksi, nostatus.

Pinnalle pieni puolikas sipuli silppuna, painellaan taikinaan, etteivät sipulit pala uunissa. Oliiveja, öljyyn säilöttyjä valkosipulin kynsiä, tomaattipaloja (siemenet hyytelöineen pois). Morttelissa rouhittua merisuolaa hitusen leivän päälle. Paistetaan 225° 15 minuuttia.

Anjovispiirakka on vähän kuin pitsa. Tämäkin muunneltuna oman kaapin sisältöjen mukaiseksi nettiohjeesta inspistä saatuani.

Pohja
0,6 dl soijajauhoja
0,4 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl parmesanraastetta
0,5 tl suolaa
2 tl kuivattua timjamia
1 muna
0,4 dl ruokaöljyä
0,4 dl vettä
Kuivat aineet sekoitetaan. Muna, öljy ja vesi vatkataan keskenään ja neste käännellään vaivaamatta jauhoihin. Taikina taputellaan vuuan pohjalle ja paistetaan 225° 10 min.

Täyte
0,5 rkl hunajaa
3 valkosipulin kynttä viipaleina
Ylikypsiä tomaatteja
Anjovisfileitä
Oliiveja
Rouhittua mustapippuria
Tilkka balsamiviinietikkaa
Tilkka oliiviöljyä
1 rkl oreganoa
2 rkl parmesanraastetta
(Jätin piirakan toiselta puolikkaalta anjovikset ja oliivit pois, kun eivät ole kaikkien makuun.) Hunajaa käytin pienen hetken mikrossa, jonka jälkeen se oli helppo levittää pohjalle. Valkosipulisiivut eivät saa jäädä päällimmäisiksi, koska ne kärähtävät helposti. Balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä pirskotellaan varovaisella kädellä päälle, kun muu täyte on laitettu. Täytteen kanssa paistetaan vielä 20 minuuttia 225°. Ja on muuten hyvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys