Tutun reseptin säätöversio: lehtikaaliborštš

Tänään kotikeittiön 10 litran teräskattilasta huokui koko taloon vahvaa tuoksua, Salla-serkun Kale-lehtikaalikeittokirjan borštš-resepti pohjana, tilanteen eli kasvimaan ja kotikeittiön mukaan muunneltuna. Jaoin kuvat kasvimaalta, porisevasta padasta ja keittokirjan kannesta kamuille Instaan (+FB) ja sain työkamu Mikalta reseptipyynnön. Kuvailin oman kokkailuni, koska se oli oma muunnelmani. Tässä tarina tämän päivän keittokattilatarina, kuten sen Mikalle raportoin:

Kas näin tein ja tätä voi muunnella, reseptihän on Ukrainan lahja maailmalle, tästä vaan oman kasvimaan ja keittiön mukaan muuntelua, paino- ja tilavuusmitat voi säätää tilanteen mukaan, muuntelin ohjetta jonkun verran eli näin täällä tänään:

- sylillinen lehtikaaleja (otin lehtiruodit erilleen ja viipaloin pieniksi, lehdet revin suupaloiksi)
- kaapissa oli kesäkaalin kantapala, pilkoin myös sen mukaan
- punajuurta (hyvin käy tuo ylivuotinen raastepakaste), kaalia 1/3 ja punajuurta 2/3 (voi olla muukin suhde)
- 1 punasipuli ja 1 makea sipuli (tavallinen käy yhtä lailla)
- 2 porkkanaa
- varsisellerin kantaosa (juuriselleriä voisi olla, muttei ollut omassa kaapissa)
- purjoa, oli paksu, n. 2,5 cm molemmista päistä eli valkeaa ja vihreää
- 4 valkosipulin kynttä
- 4 laakerinlehteä
- 6 timjaminoksaa (oksat otetaan pois valmiista keitosta)
- 6 maustepippuria
- pieni voinokare ja loraus hyvää paistonkestävää öljyä
- liemikuutio (vihannes tai liha, maun mukaan)
- tomaattipyrettä pari rkl + chilipyrettä 1 rkl (tämäkin oman maun mukaan
- valkoviinietikkaa 0,5 dl (serkun reseptissä oli reilusti ja minusta se tekee hyvän tukauksen, mutta tämäkin oman maun mukaan)
- suolaa (ei vaadi paljoa, jos liemikuutiossa on suolaa, maistelemalla viimeistely)
- kuumaa vettä (vedenkeittimellä) niin, että kasvikset peittyvät ja lientä tulee riittävästi
(- voi laittaa myös jauhelihaa, pekonia, kinkkua, krakovanmakkaraa tms. jos lihasäväystä kaipaa, mutta hyvä ruokalaji lihan vähentämiseen)

Kaikki juurekset ja vihannekset pieniksi (raaste, tikut, ohuet viipaleet, maun mukaan). Vihannekset ja juurekset pyöritellään kuuman kattilan pohjalla erä kerrallaanensin voi-öljytilkassa (rasvaa ei tarvitse paljoa, kasviksista irtoaa nestettä, joten eivät tartu pohjaan), ensin sipulit, sitten lehtikaalin pienityt lehtiruodit, porkkanat ja vähin erin loput, viimeisenä lehtikaalin lehtisilppu. Sitten kuuma vesi, mausteet, etikka, liemikuutio. Pienellä lämmöllä pitkä haudutus. Ohjeessa 2 tuntia. Paranee lämmittämisestä. Voi pakastaa ja lämmittää eli iso kattilaillinen kerralla, koska pitkä haudutusaika. Nautitaan persiljasilpun ja smetanan (tai korvikkeen) kanssa.

Huom! Jos on luomupunajuuria, voi laittaa myös punajuuren naatteja, jotka ovat syötävää kuten porkkanan naatitkin. Punajuuri on nitraattikasvi eli sitoo ärhäkästi maasta typpeä. Nitraatti/nitriitti ei ole hyväksi ihmiselle, joten on hyvä tietää kasvisten alkuperä ja lannoitustapa. Luomukaan ei aina ole nitraatitonta, jos on ollut käytössä vahva lantakompostilannoitus, mutta siis yleensä luomutuotannossa ei typpi lainehdi. (Tämä aihe on ihan oma sivupolkunsa.)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys