Maa-artisokkakeittojen aatelia

Maa-artisokkaa kannattaa viljellä, jos omistaa kotipuutarhan. Puutarhan laidalle sijoitettava, hujopiksi venyvä, helppohoitoinen kasvi tarjoaa mukulaherkkua, joille ei tarvitse edes kellaria vaan sato säilyy seuraavaan kevääseen sijoillaan.

Maa-artisokka on parhaimmillaan samettisena keittona. Löysin kerrassaan hienon keittoreseptin netistä, Kaikki äitini reseptit -blogista, jonne ohje oli noukittu hieman muunnellen Glorian ruoka&viini -lehdessä 8/2010. Valmistin keiton vähän muunneltuna, jätin voin pois ja liemitiivisteen määrän voi puolittaa.

Keiton paksuutta voi säätää – oma keittoni oli paksua ja sakeaa ja tuntui oikein hyvältä sellaisena. Pesin ja harjasin sekä esikeitin hetken maa-artisokkia kuorimisen helpottamiseksi, koskapa olivat hyvin muhkuraisia.

400 g maa-artisokkaa
1-2 perunaa
10 cm pala purjon vaaleaa osaa
0,5 l kasvislientä (kuutio tai fondi, puolet ohjeen määrästä)

Keitetään juurekset ja sillä aikaa paahdetaan hyvässä öljyssä kourallinen pekaanipähkinöitä ja muutama siivu ilmakuivattua poroa (lähikaupastamme löytyi macadamiaöljyä, joka sopii paistamiseen, vaikka öljy on arvokasta, se on tavattoman riittoisaa, paahtamiseen valurautapannulla ei suurta lorausta tarvita).

Kaadoin keitinlientä syrjään ja muussasin sauvasekoittimella sekä juurekset että pähkinät ja poron, jälkimmäiset voi myös rouhia ja lisätä valmiin keiton pinnalle. Notkistin sopivaksi ja lisäsin desin kermaa, johon oli vatkattu keltuainen. Varovainen kuumennus.

Hienoksi pilkottua kevätsipulia ja lieni loraus sasanpähkinäöljyä keiton pinnalle. Ja sitten hidasta nautiskelua.
Kommentit

  1. Laitoin muuuten syksyllä artisokanmukuloita perunapenkin päähän, saas nähdä jos ens syksynä keitellään keitot omista mukuloista (ei viittausta kannibalismiin)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Eliksiiriä Arvo Ylpön tapaan