Aamu alkaa keittiössä

Aamiaisia on montaa tyylilajia. Tässä blogissa kertoilin muutamia vuosia sitten omasta aamiaisestani. Silloin jo aamiaiseeni kuului erikoinen piimäjuoma, jonka ohjeen olen itse kehitellyt enkä vastaavaa missään nähnyt.

Lähes jokaiseen aamuuni kuuluu myös muna tai munakas, toisinaan ruisleipää ja aina iso kannullinen teetä, vähintään yksi teekupponen hunajalla ja sirtuunalla terästetty. Ja tietenkin myös ruokalusikallinen Möllerin kalanmaksaöljyä. En tiedä aamiaisseokseni terveysvaikutuksista, mutta mikään flunssa ei ole työkiireen painamana talvena iskenyt, vaikka potilaita ja toipilaita on pyörinyt ympärillä.

Sekoitukseen vaihteleva koostumus näitä:

  • vaihtelen eri piimälaatuja, korkeaan lasiin 3/4 piimää
  • 0,5 dl tuoremehua, vaihtelen mehuja, kotimaisia laadukkaita, enimmäkseen kylmäpuristettua tyrnimehua
  • teen ison purkin lesesekoitusta aamiaisia varten, nyt sekoitukseen kuuluu kauralesettä, tattarilesettä sekä paahdettua ja rouhittua pellavansiementä
  • sitten montaa erilaista marjarouhetta, reilu teelusikallinen kutakin (muistan, kun ensimmäiset Raitaniemen marjatilan pikkiriikkiset mustikkarouheet ilmestyivät Karhulan City-marketin luontaistuoteosaston alahyllylle joskus kuusi vuotta sitten, nyt valikoima on laaja ja saatavuus parantunut)
  • kuivattua nokkosta lusikallinen (nyt meneillään nokkosensiemeniä)
  • teelusikallinen siitepölypalleroita (nämä eivät ilmeisesti sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville, koskapa pakkauksen kyljessä varoitellaan)
  • hampunsiemenrouhetta (harmillisen huonossa maineessa oleva ravintokasvi, ruoka- ja kuituhamppu ovat ihan asia erikseen, ruokahampussa mahtava proteiini- ja öljykoostumus)
Vaikka rouheet ja muut tarpeet ovat kertaostona kalliita, ne ovat tavattoman riittoisia, säilyvät hyvin, eivät sisällä sokeria, suolaa tai yhtään mitään muuta turhaa. Kaikki (paitsi tattarilese yllämainituista) kotimaisia tuotteita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Eliksiiriä Arvo Ylpön tapaan