Säilyvä (joulu)ruokasalaatti

Kävin emäntäkoulun 81-82, sellaisen perinteisen, jossa oli laitostaloutta, perhetaloutta, maataloutta, puutarhaa, käsitöitä, lastentarha. Sitten olinkin 20 vuotta koulutustani vastaavassa työssä. Perinteisessä kolmen sukupolven maalaistalossa pata piti nostaa pöytään välillä säännöllisesti ja valmista piti saada vauhdikkaasti.

Emäntäkouluajoilta on edelleen elossa pieni musta vihko, joita siihen aikaan sai kiinalaisista kaupoista. Omani ostin Helsingin matkalla. Siinä on 276 itse numeroimaani sivua ja hakemisto. Sivulta 159 löytyy perunamakkarasalaatin ohje. Kehittelin sen siihen aikaan, kun olin kylän Osuuskaupassa töissä. Ohjeessa on Karjaportin Mestarinleikettä, jota ei enää ole olemassa. Tein ensi kertaa salaattia jouluna, joskus 80-luvun lopulla. Anopin kontolla oli rosolli. Itse en kuulu rosolli-ihmisiin ja kehittelin vaihtoehtoisen kestävän salaatin. Ihme kyllä, tämä salaatti paranee säilytyksen aikana ja kestää hyvin joulun pyhät. Jouluksi isommalle joukolle kaksinkertainen annos. Tämän teen aina orjallisesti reseptin mukaan.

6 – 8 keitettyä perunaa
1,5 suolakurkkua
1 omena
200 g leikettä (voidaan jättää pois)
1 pieni sipuli
3 cm pala purjoa
0,5 purkkia raejuustoa (voi olla desi)
pieni pala kiinankaalia ja jäävuorisalaattia

Kaikki pieniksi kuutioiksi.

Kastike: 1,5 dl kermaviiliä, 0,5 dl kermaa, sinappia, aromisuolaa, salaatin maustetta (jos vielä löytää samanlaista, jota 80-luvulla myytiin, voi säveltää tällä kohtaa), paprikaa ja valkopippuria.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys