Porkkanapihvit juniorien suosikki

Tapani mukaan kysäisin muutama kuukausi takaperin viikonlopun juniorivierailta, mitä tänään laitettaisiin. Porkkanalettuja. Googlasin ohjeen. Siitä tuli pihvejä, sen verran paksuni taikina lettureseptistä. Ja sitten vähän muokkailin sopivaksi. Junioriosastoon kuuluu maidoton keittiöpöydän ääressä viihtyjä, joten tätä nykyä kotikokkailuissa on aina teemasta muunnelmia. Myös leikki-ikäisten mielestä tällä reseptillä ruokahyvää.

Porkkanapihvit ovat sopivasti nopeita, helppoja, edullisia ja maukkaita lapsilauantain aterialle. Lämmitettyinäkin maukasta syötävää. Ateriaa voi rikastaa tilanteen mukaan kukkakaaliriisillä (raasta karkealla kukkakaali, paahda pannulla, lisää vettä, mausta ja kypsennä), papu- tai täysjyvälisäkkeillä, perunoilla tai salaatilla (meillä menee kotitekoinen coleslaw myös 2-v osastolla läpi ja siis papumix on jee-ruokaa).

Porkkanapihveissä yhdistyy porkkanoiden lempeä makeus valkopippurin hienoiseen kirpeyteen. Älä ikinä vaan sorru ostamaan valmiiksi jauhettua valkopippuria. Riittää, kun haistat pussia, ymmärrät miksi. Täytteillä voi kikkailla aikuiseen makuun lisää vivahteita. Lapsiyleisö nautti vadelma- ja lakkahillon kanssa.

Resepti on sävyltään: mitä kaapista löytyy eli voi muokkailla, porkkanan sijaan käy palsternakka. Raasteen pitää olla hienoa. Pidempää kypsennystä vaativille juureksille sopii erilainen pihvimenettely. Lasten suosikkiin suosiolla ei ujuteta sipulia. Aikuiseen makuun voi taasen tähän laittaa monenlaista sipulisysteemiä.

Kas näin näppituntumalla, taikinasta pitää tulla tasaista ja tuhtia, mutta ei kuivaa, paitetaan lettupannulla, vähällä ja hyvällä rasvalla:

3-4 rkl jauhettuja pähkinöitä
0,75 dl kuivia leipiä jauhettuna (tai korppujauhoa)
1 dl maitoa + 0,5 dl kermaa (tai ylipäätään 1,5 dl nestettä, kuten kauramaitoa)
0,5 - 1 tl juuri rouhittua valkopippuria (ei kannata ikinä ostaa valmiiksi jautettua valkopippuria)
hitunen suolaa
2 munaa (vegeversioon esim. perunaa)
2-3 rkl rypsiöljyä 
4-5 dl hienoksi raastettua porkkanaa (osan voi korvata jauhetuilla kikherneillä).

Paistetaan lettupannulla pihvejä. Sopivan hitaasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys