Seitsemän mintun kurkkuvesi

Säätiedotus lupaa hellettä. Janojuomille kysyntää. Vesi on aina paras vanhin. Vaan jos vedenjuontiin haluaa vaihtelua, monet kesäjanon sammuttajat ovat happamia hammaskiilteelle. Tässä mainio hapottoman janojuoman ohje puutarhureille. 

Makuvesiä on helppo tehdä. Makuainetta ja vettä astiaan. Astia jääkappiin. Sitruuna ja muut sitrushedelmät sekä omenat ovat mainioita makuvesien maustajia. Hapokkaat janojuomat rasittavat toisaalta hammaskiillettä. Siksi tee ja yrtit ovat hyviä vaihtoehtoja makuvesiin.

Tähän veteen nappasin keittiöpuutarhastani sen seittämää minttua. Jos sinulta puuttuu keittiöpuutarha, kaupan minttupuskalla vastaava tulos. Kokeile saksia kaupan minttu muovihäkistään vapaaksi, istuta (yrtti)multaan ja puhu taimelle mukavia. Saat äkkiä lisää satoa.

Makuveteen laitoin luomukurkkuja, niitä joissa on oikeasti makua (kaikki kurkut käyvät). Pelkän veden lisäksi kyytipoikana keltaista teetä. Tee tekee hyvää hammaskiilteelle (vaikka värjää), erityisesti vihreä ja sen ohella valkoinen ja keltainen tee. Yrttiteet lisäävät vaihtoehtoisia totuuksia. Hortoijat löytävät mukaan kukkia ja muita ajankohtaisia rikkaruohoja.

Viherminttu näyttää kuuluvan maan kattavan S-ketjun pienimpien liikkeiden perusvalikoimaan. Taimitarhoilta ja kaveripiiristä voi löytyä lisää minttuja. Mintut ovat helpoin tapa aloittaa kotipuutarha, oli se sitten ikkunalaudalla, parvekkeella, terassilla tai pihapuutarhassa. 

Omassa ruukkupuutarhassani kasvaa tätä nykyä seitsemää eri minttua: piparmittu, viherminttu, marokolainen viherminttu, suklaaminttu, mojitominttu, appelsiiniminttu ja mansikkaminttu. Mintut kasvavat reippaasti ja rohkeasti eli useimmat leviävät vallattomasti. Niitä on siis hyvä kasvattaa aidatuilla alueilla: ruukuissa, laatikoissa tai lavoissa. 

Kokeilemaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys