Minestrone – tuo mainio hävikkikeitto

Ensimmäiseksi viittaus Saku Tuomisen kirjaan Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta, sivu 123. Ei tomaattia ja pastaa minestroneen. Keitto voi koostua kasviksista ja olla vihreä: kauden kasviksia, hyvä laatu etusijalla. Aloitetaan freesaamalla sipuli, valkosipuli, chili – valinnan mukaan. Toisekseen viittaus Jamie Oliverin kirjaan Jamien italialainen keittiö, minestrone-ohje s. 82. Ei pastaa, vaan risottoriisiä, joka imee liemen makuja.

Hävikkiruuassa juuresten pieni nahistuneisuus ei pilaa lopputulosta. Keräilin kaapista molempiin edellä mainittuihin lähteisiin sovitellen oman sävellykseni. Ainekset lisätään keittoon niin, että mikään ei kiehu muussiksi. Arborio-riisi saa ensin paahtua kattilan pohjalla sipulin, chilin ja kovien juuresten kanssa öljytilkassa pari minuuttia. Sitten liemi joukkoon ja 15 minuuttia hiljaa poreillen. Loput ainekset joukkoon kypsymisjärjestyksessä. Tikuiksi viipaloidut perunat kypsyvät muutamassa hetkessä. Niiden pitää jäädä napakoiksi.

Näistä tarpeista keitin eilen minestronen. Aurinko paistoi keväisesti. Söin ulkona kevättä kuunnellen. Tällaisilla sävelillä kokkasin:

Tilkka hyvää öljyä pannulle. Pieniksi kuutioitu salottisipuli, 5 viipaloitua valkosipulin kynttä, pieni tuore chili hyvin pieneksi kuutioituna. Muutama siivu metwurstia oli jäänyt kaappiin edellisviikolta. Pilkoin pieneksi ja pannulle. Kääntelyä. Porkkanatikut, purjosiivut, lanttu- ja mukulasellerikuutiot pannulle. Kuutioitu varsiselleri ja risottoriisi pannulle. Kääntelyä. Liemi joukkoon. Olin aiemmin viikolla keittänyt broilerin luista ja rippeistä kanaliemen. Liemi oli lähes suolatonta, joten saatoin lisätä mukaan vielä vihannesliemikuution (luomua, ilman keinotekoisia makuaineita). Hiljaa poreilua.

Suhteet keitossa: reilu 2 litraa lientä, 2,5 dl riisiä, noin 700 g kasviksia.

Parmesaanin jämän raastoin kuoreen saakka niin tarkkaan kuin sain. Sitten Jamie Oliverin neuvoma italialais-nonan kikka: kova kuori keittoon mausteeksi kiehumaan.

Pilkoin parsakaalin varren pieniksi kuutioiksi ja lisäsin liemen kanssa yhtä aikaa. Hapankaalia oli jäänyt, lisäsin sen keittoon, kun keittoaikaa oli 10 minuuttia jäljellä. Hapankaalin maku tasoittuu keiton liemeen ja kaali sopi mainiosti keittoon. Viimeisenä muutama minuutti ennen keittoajan päättymistä perunatikut. Sitten sitruunamehua ja parmesaania. 

Minestrone on säveltämistä. Siksi on hyvä opetella periaate, ei tarkkaa reseptiä. Kestää lämmittämisen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys