Salvialohta ja papupinaattia

Toinen resepti mielessä kalastin Rajamarketin tiskiltä hyvänlaisen lohenpyrstön. Sitten osuikin silmiin toinen Jamie Oliverin resepti. nopeampi ja erityisesti sellainen, johon muunnellen sain käytettyä pinaattia, kun sitä sattui olemaan. Pidän kovasti Jamien resepteistä ja mutkattomasta, innostavasta ja vahvasti italialaissävytteisestä ruuanlaitosta. Vasta eilen katsoin ohjelman, josta selvisi, miksi hän oli alaston kokki: siksi, että hän riisui mutkikkaat ravintolareseptit pelkistetyiksi, alastomiksi, mikä tuolloin 20 vuotta sitten oli uutta. Nimityksen oli keksinyt BBC:n tuottaja.

Korona-ajan ohjelmissaan Jamie on innostanut ihmisiä muuntelemaan reseptejä sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Hän on antanut hyviä vihjeitä, joista tulee mieleen toisen Italia-fanin, Saku Tuomisen, ruuanlaiton peruskaava eli sopiva balanssi proteiinin, kasvisten, hapokkuuden, suolaisuuden, kenties makeuden, karvauden tai umamin, värien ja erilaisten suutuntumien eli tekstuurin kesken. Eri osatekijöitä voi vaihtaa toisiin.

Alaston kokki -kirjan (2003) sivulta 103 löytyvä uunilohen resepti toimi muuntelun pohjana. Alkuperäisessä lohen seurana paistetaan tuoreita pavun palkoja, oliiveja ja tomaattia – anjoviksen kera. Korvasin kaapista löytyvillä osan reseptiä. Basilikat ovat jo palelutuneet, mutta salvia on pihan puolella voimissaan. En lisännyt lainkaan suolaa loheen, koska höysteeseen sitä kertyi mielestäni riittävästi – piti paikkansa. Suolaa saa aina lisättyä, muttei millään pois. Sitruuna ja pippuri riittivät lohen mausteiksi ihanaisten salvianlehtien ohella. Eli näin menee tämä nopeatekoinen resepti:

Ruoka valmistetaan laakeassa uunivuuassa, johon pitää mahtua sekä lohi että höysteet rinnakkain. Uuni kuumenemaan 250 °C, paistetaan nopeasti kovassa lämmössä.

Ainekset (syöjämäärän mukaan): 

  • lohifile 
  • sitruuna 
  • oliiviöljyä (hyvää neitsyt-sellaista, joka kestää kuumuutta) 
  • mustapippuria 
  • flavorino-tomaatteja (toki muutkin käyvät) 
  • pinaattia (pakaste ja tuore ryöpätty ja muussattu, nokkonen sopisi hienosti) 
  • mustapapusäilyke liemineen 
  • oliivipestoa (tapenade yhtä hyvin, sattui olemaan mainittua kaapissa) 
  • oikeita öljyyn säilöttyjä anjovisfileitä

Vuuan pohjalle hyvää oliiviöljyä ja sitruunanmehua sekä mustapippuria, sekoitetaan. Liemen päälle lohifile nahkapuoli alaspäin ja pyöritellään niin, että seos tarttuu. Sitruunamehua myös pintaan, samoin mustapippurirouhetta. Lohifile peitetään salvianlehdillä ja annetaan maustua sen ajan, kun höysteen teko kestää. Töpöttelin salviat kynsillä tiukasti kalan pintaan ja pirskottelin oliiviöljyä päälle. Öljy suojaa salvioita paiston aikana. Öljy ja sitruunamehu irrottavat myös salvian makuja, varsinkin, kun mausteen pintaa vähän rikotaan.

Höystö valmistuu samalla pannulla eli suoraan pannulle pinaattihakkelus, pavut ja oliivipesto. Sekoitetaan ja levitetään vuuan kulmalle. Flavoriino-tomaatit painellaan höystöön puolitettuina. Tomaattien päälle muutama anjovisfile mausteeksi (sulavat ja pehmenevät paistamisen aikana).

Paistoaika lohen paksuuden mukaan, 10-15 minuuttia. Lisäkehöystön voi peittää voipaperilla 10 minuutin kohdalla. Koko pannua kannattaa vielä jälkikypsyttää eli antaa vetäytyä voipaperilla ja kannella peitettynä pieni hetki ennen tarjoilua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tehdä rucola-jättisaaliille?

Kasviskorma Jamie Oliverin tapaan

Kotikaljan ylistys